Vrijdagavond gaf ik voor het eerst sinds maanden weer een echt kampvuur.
Met mensen die ik niet in een schermpje zag. Maar die ik helemaal kon zien en horen en voelen en ruiken.
Ik werk met cirkelgesprekken en kleine rituelen.
Ik houd van kampvuur met cirkels en het luisteren naar elkaars verhalen. Er is niks wat mij meer mens laat voelen dan dat. Want, wij mensen doen dat al een miljoen jaar. Zijn we voor geboren. Dat zit diep in ons systeem.
En omdat deze tijd er om vraagt, deed ik een kampvuur met als thema de afgelopen Corona maanden.
Ik vroeg mensen te vertellen wat ze hadden beleefd de afgelopen tijd. We gingen samen terug naar alle momenten die ons leven op zijn kop zetten en kwamen terug bij het nu.
In ieders verhaal hoorde ik een reis, een proces, een rollercoaster, intens leven, terug naar de kern. Ik hoorde de behoefte om niet meer hetzelfde te doen, om vast te houden wat mooi was, om de wereld niet meer daar te brengen waar hij was. En hoe moeilijk dat lijkt.
Ik merk zelf dat ik het lastig vind om me weer in de wereld te begeven. Soms mis ik die stilte, het duidelijke niks. In alle stappen die ik neem in de buitenwereld (dat is alles buiten mijn huis en tuin :-)) voel ik twijfel. Kan dit? Is dit ok? Veilig? Moet ik ergens op letten? Wel of geen afstand? Wel of geen knuffel? Moet ik nu een mondkapje op? Al die vragen!
Hoe neem ik weer stappen in een wereld die anders is, waarvan ik nog niet precies weet hoe ik me er toe moet verhouden? Hoe neem ik mee wat goed was? Hoe plan ik mijn toekomst als de toekomst niet meer te plannen is? Wat heb ik eigenlijk allemaal meegemaakt?
Omdat ik geloof dat ik nooit alleen sta ik wat ik denk, voel en ervaar, wil ik jullie iets geven: de vragen en stappen die ik met mensen doorloop als ik een kampvuur geef. Want die kun je ook met jezelf doen. Of met de mensen om je heen met wie je dat wilt delen. Ik denk dat het helpt.
Maak een vuurtje. Of zet mooie kaarsen neer. Maak het fijn. Thee, koffie, snacks.
Ga lekker zitten.
Hoe was je dag? Hoe voel je je in dit moment?
Doe je ogen dicht. Ga terug naar de eerste momenten van deze periode. Toen het eerste nieuws kwam, je thuis moest gaan werken. De scholen die dicht gingen. De lege supermarkt. Zorgen voor je kinderen. Lesgeven, bij elkaar zijn. Een nieuw ritme vinden. Alleen zijn en niemand meer kunnen aanraken. Familie missen. Wat je voelde, de moeilijke dingen. En ook de mooie dingen. De stilte. De blauwe lucht zonder vliegtuigen. Op elkaars lip zitten. Angst. Onzekerheid. Samen zijn.
Dat er weer wat mocht en kon. Een beetje naar buiten. Weer iemand ontmoeten.
Ga alles na. Tot aan nu.
Voel je gezicht, je schouders, je rug, je onderlijf, je benen, je voeten. Wat zit er nog in je lijf? Als je iets mee maakt wat niet in 1 keer verwerkt kan worden, sla je het op. In je lijf. Heel handig dus om dat eens langs te gaan.
Wat is je verhaal? Welke reis maakte je?
Schrijf het op, of vertel het aan elkaar. Luister naar elkaar. Gewoon alleen dat. We voeren al genoeg gesprekken, maar luisteren weinig. Hoe fijn is het om gewoon alleen maar gehoord te worden. En hoe fijn is het om alleen maar te luisteren en getuige te zijn van iemands mooie verhaal? (heel fijn, daarom doe ik wat ik doe)
En, nu je alles voorbij hebt laten komen je verhaal hebt gedeeld, geschreven, of getekend, wat zijn dan de dingen die je echt niet meer wilt? Wat zijn de dingen die niet meer hoeven, die klaar zijn. Die horen bij wat was en niet bij was is en komen gaat. Schrijf ze op een papiertje. Sta nog even bij ze stil. Want, ooit waren ze wel van belang. Als je wilt steek je ze in de fik. Dat geeft ruimte.
Wat waren de mooie dingen? De lessen? De bijzondere ontdekkingen. Die groter mogen. Die je niet wilt verliezen. Die je wilt koesteren. Schrijf ze op. Maak ze mooi. Zaai ze in een potje. Hang ze op je spiegel.
Vier het nu. Waar je bent, wie je bent. Geef de mensen om je heen het compliment wat je ze al een poos hebt willen geven. Sta stil bij je veerkracht in een wereld die nog steeds op zijn kop staat.
Proost op je niet te plannen toekomst.
Ik geef in de komende weken nog een paar kampvuurtjes. Hier vind je alle informatie. En als je een plek hebt waar het kan, kom ik ook graag bij je langs om er 1 te begeleiden.